Icd10.com.pl

Baza kodów chorób icd-10

Zakwas buraczany na wzmocnienie

zakwas buraczany

Przepis na zakwas buraczany Zakwas buraczany znany jest również jako barszcz kiszony lub zakwas buraczany. Najlepiej jednak zrobić go samemu. Warto się postarać – zarówno zakwas buraczany, jak i barszcz kiszony to doskonałe kiszonki. To bomba witaminowa, świetne źródło łatwo przyswajalnego żelaza, a także probiotyków. Zakwas z buraków to jedyny napój, który równie szybko i skutecznie wzmocni Twój organizm. Zupę buraczaną można zrobić w bardzo prosty sposób.

Co to jest zakwas buraczany?

Czasami nazywany jest barszczem kiszonym lub zakwasem buraczanym. Znany jest jednak również jako “napój energetyczny” i “zupa buraczana”. Wiele osób pamięta jego smak z dzieciństwa. Przez lata był to ulubiony sposób babci na naturalne wzmocnienie odporności. Stosowano go przez cały rok, aby “wzmocnić krew” i profilaktycznie przy pierwszych oznakach infekcji. Zakwasu buraczanego nie należy mylić z sokiem z buraków. Choć oba napoje mają podobne kolory, mają różne właściwości. Sok z buraków może również powodować rozstrój żołądka, natomiast zakwas z buraków nie.

Jak wygląda zakwas buraczany?

Zakwas z buraków jest nieprzezroczysty i ma głęboki, ciemny kolor. Zakwas z buraków – właściwości odżywcze. Zakwas z buraków jest bogaty we właściwości odżywcze. Jest bogaty w cenne witaminy i minerały, w tym łatwo przyswajalne Żelazo, betaninę (przeciwutleniacz), związek antocyjanowy, kwas mlekowy oraz probiotyki.

Zakwas z buraków ma właściwości lecznicze

·        Zakwas z buraków poprawia parametry krwi, dlatego warto go pić na np. Anemie

·        Odporność – Skraca czas chorowania, w tym na przeziębienia

·        Rekonwalescencja po chorobie jest szybsza

·        Dodaje energii i zwiększa koncentrację

·        Zwiększa wydolność organizmu

·        Wspomaga pracę nerek i wątroby

·        Wspomaga trawienie i reguluje przemianę materii

·        Reguluje poziom cholesterolu i zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych

·        Pomaga regulować ciśnienie krwi.

Przeciwwskazania do spożywania zakwasu z buraków

Nie należy przesadzać z jego ilością, mimo że zupa z buraków ma wiele właściwości prozdrowotnych. Można ją spożywać codziennie, ale tylko w niewielkich ilościach – jedna szklanka zakwasu na dwa dni lub pół filiżanki. Przeciwwskazaniem do spożywania jest cukrzyca. Może ona spowodować gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Zakwasu z buraków nie powinny spożywać osoby z kamicą nerkową i reumatyzmem.