Zakwas buraczany na wzmocnienie
Przepis na zakwas buraczany Zakwas buraczany znany jest również jako barszcz kiszony lub zakwas buraczany. Najlepiej jednak zrobić go samemu. Warto się postarać – zarówno zakwas buraczany, jak i barszcz kiszony to doskonałe kiszonki. To bomba witaminowa, świetne źródło łatwo przyswajalnego żelaza, a także probiotyków. Zakwas z buraków to jedyny napój, który równie szybko i skutecznie wzmocni Twój organizm. Zupę buraczaną można zrobić w bardzo prosty sposób.
Co to jest zakwas buraczany?
Czasami nazywany jest barszczem kiszonym lub zakwasem buraczanym. Znany jest jednak również jako “napój energetyczny” i “zupa buraczana”. Wiele osób pamięta jego smak z dzieciństwa. Przez lata był to ulubiony sposób babci na naturalne wzmocnienie odporności. Stosowano go przez cały rok, aby “wzmocnić krew” i profilaktycznie przy pierwszych oznakach infekcji. Zakwasu buraczanego nie należy mylić z sokiem z buraków. Choć oba napoje mają podobne kolory, mają różne właściwości. Sok z buraków może również powodować rozstrój żołądka, natomiast zakwas z buraków nie.
Jak wygląda zakwas buraczany?
Zakwas z buraków jest nieprzezroczysty i ma głęboki, ciemny kolor. Zakwas z buraków – właściwości odżywcze. Zakwas z buraków jest bogaty we właściwości odżywcze. Jest bogaty w cenne witaminy i minerały, w tym łatwo przyswajalne Żelazo, betaninę (przeciwutleniacz), związek antocyjanowy, kwas mlekowy oraz probiotyki.
Zakwas z buraków ma właściwości lecznicze
· Zakwas z buraków poprawia parametry krwi, dlatego warto go pić na np. Anemie
· Odporność – Skraca czas chorowania, w tym na przeziębienia
· Rekonwalescencja po chorobie jest szybsza
· Dodaje energii i zwiększa koncentrację
· Zwiększa wydolność organizmu
· Wspomaga pracę nerek i wątroby
· Wspomaga trawienie i reguluje przemianę materii
· Reguluje poziom cholesterolu i zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych
· Pomaga regulować ciśnienie krwi.
Przeciwwskazania do spożywania zakwasu z buraków
Nie należy przesadzać z jego ilością, mimo że zupa z buraków ma wiele właściwości prozdrowotnych. Można ją spożywać codziennie, ale tylko w niewielkich ilościach – jedna szklanka zakwasu na dwa dni lub pół filiżanki. Przeciwwskazaniem do spożywania jest cukrzyca. Może ona spowodować gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Zakwasu z buraków nie powinny spożywać osoby z kamicą nerkową i reumatyzmem.