× Portal pełni rolę zaplecza SEO i treści na nim są treściami sponsorowanymi. Informacje znajdujące się na portalu nie są poradami medycznymi. Aby zasięgnąć porady medycznej, należy skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu lub specjalistą.

Icd10.com.pl

Baza kodów chorób icd-10

Dlaczego warto pić zakwas z buraka, z czarnej rzepy…?

buraki

Choć domowej roboty przetwory, w tym najróżniejszego rodzaju kiszonki i zakwasy są znane od wieków i zapewne w niejednym domu cały czas się je przygotowuje i spożywa, to można zauważyć, że przez wiele osób zostały one w ostatnich latach odkryte na nowo. Nie bez znaczenia jest na pewno fakt, iż rozwój medycyny i prowadzone badania przyczyniły się do wzrostu świadomości społeczeństwa na temat wartości odżywczych wielu niedocenianych produktów spożywczych. Przykładem mogą być m.in. niezwykle bogate w witaminy i inne składniki odżywcze oleje, ale również kiszonki. Dzisiaj skupimy się na niezwykłych właściwościach zakwasu z czarnej rzepy i buraka.

Co kryje w sobie czarna rzepa?

Bez wątpienia wiele osób zdziwi fakt, że czarna rzepa posiada m.in. działanie przeciwbakteryjne w układzie pokarmowym, pomaga w takich chorobach, jak kamienica moczowa, kaszel, nerwobóle, czy niedokrwistość. Ta roślina, której biały korzeń o charakterystycznym, ostrym smaku okryty jest czarną skórką, ma w sobie mnóstwo składników odżywczych oraz leczniczych. Niektórzy znają ją pod nazwą czarna rzodkiew, a uprawiana jest nie tylko w Europie, ale także w Afryce oraz Azji.

Wiedza na temat właściwości prozdrowotnych roślin jest niezwykle istotna, dlatego warto ją poszerzać – różne porady o zdrowiu znajdziesz na kochamczytac.pl. Dużo cennych informacji znajduje się również na innych blogach, które bardzo często prowadzone są przez osoby z prawdziwą pasją. Wróćmy jednak do zalet przetworów z czarnej rzepy oraz buraka.

Dlaczego warto pić zakwas z czarnej rzepy?

Czarną rzepę można i należy spożywać na wiele sposobów, może to być surówka, sok, kiszonka lub zakwas. Wprowadzając to warzywo i jego przetwory do swojej codziennej diety możemy wspomóc swój organizm w walce z reumatoidalnym zapaleniem stawów, chorobami wątroby, czy pęcherza. Zawarte w niej przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Wiele osób zapewne zachęci do spożywania rzepy to, że wspomaga walkę z otyłością, przyśpieszając proces chudnięcia. Ponadto zmniejsza anemie, poprawia krążenie krwi, wzmacnia kości oraz zęby, będąc cennym źródłem wapnia i potasu.

Osoby interesujące się naturalnymi sposobami pielęgnacji na pewno świetnie zdają sobie sprawę z tego, że czarna rzepa bardzo dobrze wpływa na porost i kondycję włosów, a także wspomaga walkę z trądzikiem. Jak widać powodów, by jeść czarną rzepę np. pod postacią przygotowanego na jej bazie zakwasu, jest mnóstwo.

Walory prozdrowotne zakwasu z buraka

Walory zdrowotne zakwasu z buraka można by wymieniać naprawdę długo. My zaprezentujemy część z nich, która powinna natychmiast przekonać wszystkie niezdecydowane osoby do tego, że naprawdę warto przygotowywać w domu i spożywać ten prosty w gruncie rzeczy produkt. Zakwas z buraka obniża ciśnienie krwi, działa antynowotworowo, poprawia odporność, jest bogatym źródłem żelaza, witamin C, A, E, B6, K, kwasu foliowego, sodu, potasu, magnezu, fosforu, rzadkiego kobaltu, cezu i rubidu, a także niszczy wolne rodniki.