× Portal pełni rolę zaplecza SEO i treści na nim są treściami sponsorowanymi. Informacje znajdujące się na portalu nie są poradami medycznymi. Aby zasięgnąć porady medycznej, należy skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu lub specjalistą.

Icd10.com.pl

Baza kodów chorób icd-10

Co warto wiedzieć o zgadze?

zgaga

Zgaga jest bardzo powszechną oraz nieprzyjemną przypadłością. Pojawia się u wielu osób w różnym wieku. Czym dokładnie jest to pieczenie w przełyku? Jaka jest jego przyczyna? Jak sobie radzić ze zgagą? 

Co to jest zgaga? 

Zgaga jest to objaw chorobowy, który polega na uczuciu bolesnego, nieprzyjemnego pieczenia pod mostkiem, w nadbrzuszu, a nawet w skrajnym przypadkach w gardle, krtani, czy kątach żuchwy Wiele osób opisuje przypadłość jako “pieczenie w przełyku”. 

Spowodowana jest cofaniem się kwaśnego soku żołądkowego, czyli refluksem żołądkowo-przełykowym. Sok z żołądka wędruje do przełyku wbrew kierunkowi ruchów perystaltycznych. Cofanie spowodowane jest niewydolnością zwieracza przełyku, który powinien zapobiegać refluksowi. 

Ponadto objaw chorobowy nasila palenie papierosów, nadużywanie napojów alkoholowych, napięcie nerwowe, stres, wyczerpanie psychiczne oraz zmęczenie. Na szczęście z odpowiednią wiedzą leczenie zgagi jest znacznie ułatwione.

Przyczyny powstania dolegliwości

Do występowania zgagi mogą przyczyniać się takie produkty żywnościowe jak: 

  • kawa, cola, herbata – produkty zawierające kofeinę zwiększa wydzielanie soku żołądkowego. 
  • cytrusy, soki, pomidory, mięta – powodują zakwaszanie 
  • ostre przyprawy oraz tłuste jedzenie – powodują zwiększoną produkcję cholecytokiny, która zmniejsza ciśnienie w dolnym zwieraczu przełyku. 
  • orzeszki ziemne, czekolada. 

Ponadto podczas ciąży objaw chorobowy może pojawiać się częściej. Zgaga w ciąży spowodowana jest zmianami hormonalnymi. Wskutek działania progesteronu rozluźniają się mięśnie przewodu pokarmowego. W dalszych etapach ciąży może być również spowodowana powiększoną macicą, która uciska żołądek. 

Przyczyną może być również przepełnienie żołądka albo pospieszne, niedokładne przeżucie pokarmu. Pieczenie w przełyku po alkoholu również jest częstym zjawiskiem. 

Często zdarza się u osób: 

  • po resekcji żołądka, 
  • z chorobą wrzodową żołądka lub dwunastnicy. 
  • z przepukliną rozworu przełykowego, 
  • z nacieczeniem rozrostowym żołądka, 
  • z zaburzeniami psychonerwicowymi, 
  • cierpiących na niestrawność, 
  • biorących leki zawierające kwas acetylosalicylowy na czczo, 
  • z chorobami dróg żółciowych. 

Jak leczyć zgagę?

Trzymanie uniesionej głowy w pozycji leżącej skutecznie zapobiega zgadze. Jeżeli przypadłość pojawia się często, warto ograniczyć produkty wymienione powyżej. Picie mleka pomaga w chwilowym uśmierzaniu pieczenia przełyku. 

Ważna jest również profilaktyka. Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia zgagi, należy: 

  • utrzymywać prawidłową wagę, 
  • pić niegazowaną wodę przed posiłkiem, 
  • ograniczyć napoje gazowane, 
  • pić miętę lub zażywać inne środki ułatwiające trawienie, 
  • prawidłowo odżywiać się, 
  • ograniczyć tłuszcze w diecie. 
  • jeść częste, ale małe porcje, 
  • unikać jedzenia przed snem oraz przed wysiłkiem fizycznym, 
  • unikać noszenia ubrań uciskających brzuch oraz pasków,  
  • spać na lewym boku, 
  • rzucić palenie, 
  • pić tylko okazjonalnie,
  • ograniczyć przyjmowanie leków niesteroidowych, przeciwzapalnych, 
  • spać z podniesionym wezgłowiem łóżka o jakieś piętnaście centymetrów. 

Jak wybrać leki na zgagę?

Leczenie zgagi za pomocą środków farmaceutycznych polega na zobojętnieniu treści żołądkowych. Leki na zgagę należą do substancji z grupy antagonistów receptorów H2 oraz inhibitorów pompy protonowej. Leki działają po około trzydziestu minutach. Więcej o skutecznym leczeniu pieczenia w przełyku można przeczytać na stronie http://esoxxone.pl/.