× Portal pełni rolę zaplecza SEO i treści na nim są treściami sponsorowanymi. Informacje znajdujące się na portalu nie są poradami medycznymi. Aby zasięgnąć porady medycznej, należy skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu lub specjalistą.

Icd10.com.pl

Baza kodów chorób icd-10

Szybka i uniwersalna polewa czekoladowa

czekolada

Ten przepis na polewę czekoladową przyda Ci się niejeden raz – sięgniesz po niego, gdy będziesz chciał udekorować muffiny, smacznie i efektownie wykończyć biszkopt, piernik bądź ulubiony sernik. Aby przygotować taką błyszczącą, aksamitną masę, potrzebujesz zaledwie kilku składników i kilkanaście minut wolnego czasu. Sprawdź, co zrobić, aby polewa czekoladowa miała pożądaną konsystencję i smak!

Łatwy przepis na klasyczną polewę z czekolady

Chcesz, aby na Twoim torcie czy na ciastkach znalazła się wyborna i przykuwająca wzrok polewa czekoladowa? Przepis, który dla Ciebie mamy, pozwoli Ci ją przygotować w zaledwie kilka chwil.

Sięgnij po:

  • 1 tabliczkę czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
  • 20 g masła,
  • 50 ml mleka,
  • 50 g cukru.

Polewę tą najłatwiej przygotować w garnku, który ma grube dno – w ten sposób istnieje mniejsze ryzyko, że czekoladowa masa się przypali. Aby zrobić ten dodatek do ciast i deserów:

  • umieść garnek na małym ogniu i rozpuść w nim masło,
  • do roztopionego masła dodaj pokruszoną na mniejsze części czekoladę – od tego momentu musisz cały czas mieszać zawartość garnka,
  • gdy czekolada będzie już płynna, dodaj do niej mleko,
  • kiedy składniki połączą się ze sobą, do garnka wsyp cukier.

Polewa czekoladowa jest gotowa wtedy, gdy ma jednolitą konsystencję i jest błyszcząca. Zanim oblejesz nią swoje wypieki, musisz ją nieco przestudzić. Polewa całkowicie zastyga na cieście czy babeczce po kilku godzinach.

Jak przygotować czekoladową polewę na bazie kakao?

Jeśli nie masz czekolady, to możesz zastąpić ją kakao – glazura czekoladowa w tej wersji będzie równie pyszna i efektowna. Przygotuj:

  • 200 g masła,
  • 100 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,,
  • 150 g cukru pudru,
  • 120 ml mleka.

Przygotowanie polewy zacznij od rozpuszczenia masła – i w tym przypadku wykorzystaj rondel o grubym dnie i postaw go na małym ogniu. Następnie dodaj do niego pozostałe składnik i intensywnie je mieszaj, aż stworzą gładką, gęstą masę. Taką glazurę możesz też wykorzystać jako mus czekoladowy – nadaje się do tego, aby przełożyć nią warstwy ciasta czy udekorować brzegi tortu.